Oostkouterlaan 129 - 9800 Deinze

Wat als je niet wil straffen of belonen?

We kunnen kinderen niet zomaar laten doen wat ze graag willen. Ze hebben nood aan een veilige begrenzing zodat ze volop kunnen ontwikkelen. Maar hoe doe je dat als je ervoor kiest om niet te straffen en te belonen? 

 

Bij ongewenst gedrag kan je als volgt te werk gaan…

Zorg ervoor dat je kind bij ongewenst gedrag eerst in veiligheid gebracht wordt en probeer daarna te achterhalen waar het gedrag plots vandaan komt. Heeft je kind misschien nood aan meer informatie om de situatie te snappen? Of zou er een onvervulde behoefte (honger, verbinding, moe,…) aan de basis kunnen liggen? Misschien is je kind wel helemaal overprikkeld en zoekt het een manier om te onladen? Het is raden en gissen, maar na een tijdje leer je de signalen van jouw zoon of dochter altijd beter kennen. 

Eens het voor je duidelijk is van waar het gedrag komt, is het moment gekomen om het ook te gaan benoemen. Benoem heel concreet wat je ziet gebeuren. Geef daarbij ook aan wat het gedrag met jou doet en wat de mogelijke gevolgen van het gedrag zijn. Probeer hierbij rekening te houden met wat jouw kind al kan begrijpen. 

Haal het kind ten slotte weg uit de situatie. Richt de aandacht allebei op iets anders zodat het gedrag zich niet zomaar kan herhalen. Eventueel kan je ook samen een oplossing bedenken. 

 

Bij gewenst gedrag kan je als volgt te werk gaan…

Benoem het fijne gedrag en vertel je kind wat je precies ziet. Laat hem of haar ook weten wat dit met je doet. Spreek ook zeker je dankbaarheid uit. 

Geef complimenten over het proces, in plaats van over het eindresultaat. Zo blijft het kind van nature gemotiveerd om dingen uit te proberen, ook als het resultaat daarom niet altijd binnen de verwachtingen valt. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *